Informatii Auto - FORUM
 
Bine ai venit, Vizitator. Trebuie să te autentifici sau să îţi creezi un cont. Pagina principală | Ajutor | Caută | Autentificare | Creează un cont

Informatii Auto  |  Auto  |  Diverse  |  Subiect: GPL auto,Instalatii de gaz pe masina 0 Utilizatori şi 1 Vizitator pe acest subiect.
Pagini: [1] Imprimă
Autor Subiect: GPL auto,Instalatii de gaz pe masina  (Citit de 17080 ori)
ionmarin
Newbie
*
Mesaje: 2


« : Iunie 01, 2008, 10:27:18 »

Incepind cu ultimele decenii ale secolului XX datorita crizei energetice mondiale si a preuocuparilor de gasire a unei alternative ecologice pentru combustibilii clasici,
utilizarea gazelor petroliere lichefient drept carburant pentru autovehicule GPL auto a castigat tot mai mult teren, din acest motiv cei mai inportanti producatori de autovehicule investesc sume semnicative in proiectarea si dezvoltarea motoarelor ce folosesc drept combustibil gpl auto. Statisticile realizate in ultima perioada de timp au aratat ca numarul total al mijloacelor de transport auto care utilizeaza cu suces gpl este estimat la peste cinci milioane .Gazul Petrolier Lichifiant este un amestec hidrocarburi gazoase [propan propena izo si normal butan butene] mentinute in stare lichifienta sub presiune foarte asemanator din punctul de vedere chimic cu benzina[si ea amestec de hitrocarburi] insa cu mult mai volatila de cit aceasta. Compozitia amestecului este reglementata de norma europeana EN 598 :2000 adoptata in prezent si in Romania sub indicativul SR EN 589 :2002. In stare lichida gpl este limpede in color inodor si mai usor ca apa iar in stare de vapori este incolor inodor si mai greu decat aerul. In aceste conditii se acumuleaza la nivel solului sau in locurile joase.  Componenti gpl sunt foarte inflamabili si in contact cu aerul pot forma amestecuri explozive. Pentru exploatarea in siguranta gpl auto se marcheaza olfactiv cu compusi cu sulf din clasa mercaptanilor.GPL are,in mod natural,avantajul unei cifre octanice ridicate,tinand cont de faptul ca este constituit,in principal,dintr-un amestec de butan,cu o cifra octanica de 93 si propan,cu o cifra octanica de 100.Aceste calitati,il fac ideal pentru folosirea in tehnica moderna a motoarelor cu aprindere prin scanteie,masinile putand fi alimentate atat cu combustibili clasici,cat si cu GPL.Pentru utilizarea drept combustibil auto a GPL,norma europeana impune valoarea minima de 89 pentru cifra octanica motor(MON). Avantajul imens al acestui tip de combustibil este ca la aceasta valoare a cifrei octanicei se ajunge numai prin reglarea de catre producator a concentratiei amestecului de hitrocarburi care alcatuiesc gpl si nu prin auditivare ca la combustibili clasici. In acest fel se  realizeaza o protectie eficienta a mediului inconjurator prin eliminarea folosiri aditivilor pe baza de metale utilizati pentru cresterea cifrei octanice cum ar fi,tetratilul de plumb,metili ciclopentadieni manganul etc.
Presiunea de vapori este o alta caracteristica importanta a GPL auto,valoarea acesteia fiind o masura a functionarii eficiente a motorului.Cu cat presiunea de vapori este mai mare,cu atat vaporizarea gazului lichefiat este mai rapida,avand ca rezultat alimentarea optima cu carburant.Aceasta caracteristica variaza in functie de temperatura mediului ambiant,astfel :cu cat temperatura creste,cu atat presiunea de vapori devine mai mare.
Pentru a asigura conditi optime de functionare a motoarelor fabricanti de GPL auto oferara amestecuri de butan +propan in diverse raporturi in functie de zona climatica si de sezonul de utilizare. In standarul european EN 589 :2000 sunt prevazute tipurile de carburanti abc si d in functie de temperatura.
La GPL auto,concentratia dienelor din aestec trebuie sa fie limitata la maxim 0,5% mol,deoarece acestea polimerizeaza,iar polimerii rezultati pot obtura sistemul de alimentare cu combustibil al motorului.
 Folosirea pe scara larga a GPL,ca alternativa pentru combustibilii clasici,a fost stimulata de mai multe avantaje :
-Este un carburant mult mai putin poluant ;
-Din punct de vedere ecologic GPL este un carburant performant ne toxic pentru ca :
nu contine Plumb,Sulf,Benzen,combustia sa in prezenta oxigenului este cvasitotala,astfel incat in gazele de esapament nu se gasesc particulele de carbon nearse ;
-Find un produs care arde aproape complet avind ca rezultat reducerea continutului de noxe in emisiile gazelor evacuate,comparativ cu combustibilii clasici, GPL PRELUNGESTE VIATA MOTOARELOR prin reducerea nivelului de vibratii si zgomot
-Deoarece un gaz GPL ce nu dilueaza uleiul din motor.Ca urmare,intretinerea motorului este usurata si inlocuirea componentelor interne este mult redusa ;
-In urma studiilor privind utilizarea combustibililor nepoluanti efectuate in ultimi zece ani sa ajuns la concluzia ca motoarele cu convertor catalitic care folosesc GPL reprezinta solutia cea mai fiabila pentru reducerea poluari aerului in orase.
-Emisiile poluante din gazele de esapament ale mijloacelor de transport auto au o pondere deosebita in volumul total al poluantilor din atmosfera. Pentru evaluarea mai completa a performantelor utilizarii GPL observati nivelul poluantilor continuti in gazele de esapament ale unui motor alimentat cu GPL comparativ cu unul alimentat cu benzina fara plumb comparativ cu alte surse de energie ,GPL este extrem de competitiv,asa cum rezulta din datele prezentate.
Si in Romania se manifesta un interes din ce in ce mai mare pentru utilizarea GPL drept combustibil auto in acest spirit de piata, s-a format o retea de productie si  comercializare a GPL drept combustibil auto.In acest spirit,pe piata s-a format o retea de productie si comercializare a GPL auto,care acopera intreaga tara.. Acest tip de produs se afla sub incidenta Ordinului MLPTL nr. 1006 din 10 iulie 2001,care stabileste obligativitatea certificarii de conformitate de catre RAR. O parte din producatorii de GPL auto au obtinut deja certificate si licente,iar altii sunt in curs de certificare,pentru a demonstra calitatea acestora la nivelul standardelor europene.

reason for edit: cam multa reclama...
« Ultima modificare: Iunie 01, 2008, 05:51:58 de către Alex » Memorat
avocattop
Newbie
*
Mesaje: 1


« Răspunde #1 : Septembrie 16, 2008, 06:07:06 »

Are dreptate!
Din numeroasele site-uri existente la noi in tara,numai unul mi-a placut!
http://www.ultragaz.ro
Memorat
undo
Vizitator
« Răspunde #2 : Ianuarie 13, 2012, 02:17:33 »

Incercati si www.gplforum.ro ! Smiley
Memorat
Pagini: [1] Imprimă 
Informatii Auto  |  Auto  |  Diverse  |  Subiect: GPL auto,Instalatii de gaz pe masina
Schimbă forumul:  


Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.

- Home - Stiri auto - Promotii masini - Masini noi - Info Utile - Wallpapers - Anunturi masini sh - Sitemap - Contact -
Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC
Traducerea în limba română © 2006-2007 www.smf.ro