Informatii Auto - FORUM
 
Bine ai venit, Vizitator. Trebuie să te autentifici sau să îţi creezi un cont. Pagina principală | Ajutor | Caută | Autentificare | Creează un cont

Informatii Auto  |  Auto  |  Masina mea  |  GPS si Comunicatii  |  Subiect: Ce este GPS? 0 Utilizatori şi 1 Vizitator pe acest subiect.
Pagini: [1] Imprimă
Autor Subiect: Ce este GPS?  (Citit de 33106 ori)
CRyS`
Sr. Member
****
Mesaje: 438WWW
« : Mai 23, 2007, 03:42:28 »

Ce este GPS ?
Sistemul de Pozitionare Globala (GPS) este un sistem de radio-navigatie globala format dintr-o constelatie de 24 de sateliti si statiile lor de la sol.
GPS-ul foloseste satelitii ca puncte de referinta pentru a calcula pozitiile cu o acuratete de domeniul metrilor , dar cu variante avansate de GPS se pot face masuratori cu o acuratete mai mica de un centimetru!
Intr-un fel e ca si cum s-ar aloca o adresa unica fiecarui metru patrat al planetei.
Receptoarele GPS au fost miniaturizate pina la nivelul a citeva circuite integrate astfel devenind si foarte economice.Aceasta face tehnologia foarte accesibila practic tuturor.
La ora actuala GPS isi gaseste locul in masini , vapoare , avioane , echipamente de constructii , masini agricole , pina si computere portabile etc.
In curind GPS va deveni aproape la fel de obisnuit ca un telefon.

De ce GPS ?
Incercarea de a ne lamuri in ce stadiu ne aflam si spre ce ne indreptam este probabil una din cel mai vechi framintari ale omului.Navigatia si pozitionarea sunt cruciale pentru atat de multe activitati care se desfasurau chiar foarte greoi.
Odata cu trecerea anilor o serie de tehnologii au incercat sa simplifice aceasta sarcina dar toate prezentau o serie de dezavantaje.
In sfirsit , Departamentul de Aparare al S.U.A a decis ca armata trebuie sa detina un sistem de pozitionare globala superprecis.Din fericire ei au avut si banii (12 miliarde$ !!!) pentru a construi ceva cu adevarat bun.
Rezultatul este Sistemul de Pozitionare Globala , sistem care a schimbat navigatia pentru totdeauna.

Cum functioneaza GPS ?

1.Baza GPS-ului este "triangulatia" de la sateliti.
2.Pentru a triangula , un receptor GPS masoara distanta folosind timpul de propagare al undelor radio.
3.Pentru a masura timpul de propagare GPS-ul are nevoie de o cronometrare precisa care poate fi obtinuta cu ajutorul unor trucuri.
4.Pe linga distanta este nevoie a se cunoaste exact unde se afla satelitii in spatiu.Orbitele aflate la mare altitudine si o monitorizare atenta sunt secretul.
5.In sfirsit , trebuie corectat semnalul radio de orice erori aparute la propagarea prin atmosfera.
Triangulatia
1.Pozitia este determinata prin masurarea distantei pina la sateliti.
2.Matematic avem nevoie de distanta pina la patru sateliti pentru a determina pozitia exacta.
3.Trei distante sunt de ajuns daca refuzam raspunsurile ridicole sau folosim unele trucuri.
4.Mai este nevoie de o masuratoare pentru cauze tehnice care vor fi discutate mai tirziu.
Masurarea distantei.
1.Distanta pina la un satelit este determinata prin masurarea timpului in care semnalul ajunge la noi de la satelit.
2.Pentru a face masurarea presupunem ca si satelitul si receptorul genereaza acelasi "Pseudo Random-Code" exact in acelasi timp.
3.Comparind cit de tirziu apare "pseudo-random code"-ul, fata de codul receptorului,determinam de cit timp a avut nevoie sa ajunga la noi.
4.Multiplicam timpul de propagare cu viteza luminii si obtinem distanta.
Sincronizarea perfecta
1.Sincronizarea perfecta este cheia masurarii distantei pina la sateliti.
2.Satelitii sunt extrem de precisi pentru ca detin ceasuri atomice.
3.Ceasurile receptoarelor nu trebuie sa fie atit de precise pentru ca o extra-masuratoare la satelit poate elimina erorile.
Pozitiile satelitilor.
1.Pentru a folosi satelitii ca puncte de referinta pentru masuratori trebuie sa stim exact unde se afla.
2.Satelitii GPS se afla la mare-altitudine si sunt bine "fixati" pe orbita.
3.Variatiile minore ale orbitei sunt masurate de catre Departamentul de Aparare al S.U.A.
4.Informatiile continind eroarea sunt transmise la sateliti pentru a fi inclusa in semnalul de sincronizare.

Aplicatii cu GPS
1.Localizarea-determinarea unei pozitii.
2.Navigatia-deplasarea de la o locatie la alta.
3.Urmarirea-monitorizarea deplasarii oamenilor si obiectelor.
4.Maparea-crearea hartilor pamintului.
5.Sincronizarea-prezentarea unei sincronizari precise.

Unde sunt?

1.Prima si cea mai evidenta aplicatie a GPS este simpla determinare a unei pozitii sau locatii.GPS-ul este primul sistem de localizare care ofera date extrem de precise pentru orice punct de pe planeta,pe orice vreme.Fie si numai pentru atit ea poate fi considerata de o utilitate majora,dar acuratetea GPS si creativitatea utilizatorilor o fac sa fie in mod surprinzator chiar mai mult decit atit.
Cunoscind pozitia exacta a ceva sau cineva,devine in mod special critic cind consecintele unor date incorecte sunt masurate in termeni umani.
Citeodata este nevoie de un locator de referinta pentru o extrem de precisa munca stiintifica.Doar pentru a ajunge pe cel mai inalt munte din lume a fost foarte greu dar GPS a efectuat masuratori referitoare la cresterea Muntelui Everest foarte usor!Datele colectate au relevat ca ghetarul Khumbu se deplaseaza catre baza Everestului,muntele insusi chiar crescind.
Unde ne ducem?
2.GPS ne ajuta sa determinam exact unde suntem,dar citeodata e mai important sa stim cum ajungem undeva.GPS a fost special proiectat pentru a furniza informatii de navigatie pentru vapoare si avioane.Deci nu este nici o surpriza ca din moment ce tehnologia este folositoare navigatiei pe apa,ea sa fie foarte folositoare si in aer si pe uscat.
Pe apa:
Este interesant ca marea,unul dintre cele mai vechi canale de transport,a fost revolutionat de GPS,cea mai noua tehnologie de navigatie.Trimble a introdus primul receptor GPS din lume pentru navigatia marina in anul 1985.Si dupa cum va asteptati,navigatia pe oceanele lumii este acum mai precisa ca oricind.
In ziua de azi veti gasi receptoarele Trimble pe vase din intreaga lume,incepid cu mici vase de pescuit si terminind cu vapoare,pe vase de croaziera si iahturi de placere.
Dar navigatia cu GPS nu se termina aici.
In aer:
Pilotind un monomotor Piper Cub sau un jumbo comercial necesita aceleasi informatii precise referitoare la navigatie,si GPS face totul pentru aceasta.
Punind la dispozitie aparate mult mai precise de navigatie si sisteme precise de aterizare,GPS nu face doar zborul mai sigur,dar il face si mai eficient.Cu o navigatie "punct-cu-punct" precisa,GPS economiseste combustibil si mareste raza de actiune a avionului asigurind pilotii ca nu se abat de la cea mai directa ruta catre destinatie.
Precizia GPS permite deasemenea separari mai apropiate ale avioanelor pe rute directe,ceea ce inseamna practic mai multe avioane in spatiul aerian deja limitat.Este in mod special foarte folositor cind trebuie sa aterizezi cu avionul in mijlocul muntilor.Deasemenea si elicopterele medicale salveaza minute in plus datorita preciziei navigatiei cu GPS.
Dar nu este nevoie sa fii cu capul in nori ca sa folosesti GPS pentru navigatie.
Pe pamint:
Orientarea pe pamint este o arta veche si chiar o stiinta.Stelele,busola si o memorie buna a unor puncte de referinta ajuta la deplasarea de la o destinatie la alta.Chiar si sfatul de la cineva aflat pe traseu ajuta la orientare dar,punctele de refewrinta se modifica,stelele isi schimba pozitia si busolele sunt afectate de magneti si vreme.
In ziua de astazi calatorii,biciclistii,schiorii,soferii aplica tehnologia GPS in locul descoperirii traseului cu metode clasice.
3.Daca navigatia este procesul prin care se ghideaza ceva dintr-un punct in altul,atunci urmarirea este procesul monitorizarii lui in timpul deplasarii.
Comertul se bazeaza pe vehicule pentru a distribui bunuri si servicii fie in orase fie la nivel national.Deci un management efectiv al vehiculelor are implicatii directe cum ar fi anuntarea unui client despre ora sosirii unui pachet,esalonarea pe traseu a autobuzelor,directionarea unei ambulante catre locul unui accident etc.
GPS-ul folosit impreuna cu linii de comunicatie si computere poate conferi coloana vertebrala pentru sisteme legate de aplicatii din agricultura,tranzit greu,distributie urbana,siguranta publica,urmarirea vehiculelor.Nu este nici o surpriza ca politia,serviciul de ambulanta si pompieri au adoptat sisteme Trimble bazate GPS AVL(Automatic Vehicle Location) care fixeaza atit pozitia urgentei cit si pe cea a celui mai apropiat vehicul.Avind aceasta imagine clara a situatiei,dispecerii pot reactiona imediat si confidential.
Dar altceva?
4.Traim intr-o lume mare si folosirea GPS pentru a supraveghea si mapa precis economiseste timp si bani in cele mai multe din aplicatii.Astazi GPS-urile Trimble fac posibila ca un singur om sa rezolve intr-o zi ceea ce inainte lua o saptamina unei echipe intregi;si isi fac aceasta munca la un nivel de precizie mult mai mare decit inainte.
Trimble a revolutionat tehnologia prin care se face o supraveghere,efectul fiind considerabil!Ati vazut felul in care GPS fixeaza o pozitie,un traseu,vehicule.Maparea este arta si stiinta folosirii GPS pentru a localiza locuri,si apoi a crea harti si modele cu tot ce este in lume.Si cind spunem totul ne referim la:munti,riuri,paduri si alt forme de relief.Animale pe cale de disparitie,minerale pretioase si tot felul de resurse.Accidente si dezastre,gunoi si comori arheologice.GPS mapeaza lumea.
5.Aducind timpul precis lumii
Cind se va intimpla?
Cu toate ca GPS este cunoscut pentru navigatie,urmarire si mapare,el mai este folosit si pentru raspindirea orei precise,a intervalelor orare si a frecventei.GPS face ca "sincronizarea ceasurilor" sa fie usoara si de incredere.
Sunt trei cai fundamentale de folosire a timpului.Ca un marker universal,timpul ne anunta cind unele lucruri s-au intimplat sau se vor intimpla.Ca o cale de a sincroniza oameni,evenimente,chiar si alte tipuri de semnale,timpul ajuta lumea sa se mentina in orar.Ca o cale de a spune cit dureaza lucrurile,timpul ne ofera un precis sens al duratiei.
Satelitii GPS sunt dotati cu extrem de precise ceasuri atomice.Ca sistemul sa functioneze,receptoarele GPS se sincronizeaza cu aceste ceasuri.Asta inseamna practic ca fiecare receptor GPS este in esenta un ceas atomic.
Astronomi,companii de electricitate,retele de calculatoare,sisteme de comunicatii,banci,statii de radio si televiziune pot beneficia de aceasta sincronizare precisa.O firma de investitii bancara foloseste GPS pentru a garanta ca tranzactiile se inregistreaza in acelasi timp la toate filialele din lume.
Memorat
adriaana
Newbie
*
Mesaje: 1


« Răspunde #1 : Octombrie 15, 2007, 04:59:42 »

am luat un opel vectra caravan din 2001 si are gps doar ca are harta europei. Spuneti-mi si mie va rog unde gasesc un cd care sa se potriveasca si sa aibe harta romaniei?
Memorat
Alex
Administrator
Hero Member
*****
Mesaje: 625WWW
« Răspunde #2 : Octombrie 16, 2007, 07:11:56 »

Cred ca cel mai bine e sa mergi la un magazin specializat in comercializarea sistemelor GPS si NAVI. Sau la un dealer autorizat Opel
Memorat

Matiz "E-Classe" :p
Pagini: [1] Imprimă 
Informatii Auto  |  Auto  |  Masina mea  |  GPS si Comunicatii  |  Subiect: Ce este GPS?
Schimbă forumul:  


Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.

- Home - Stiri auto - Promotii masini - Masini noi - Info Utile - Wallpapers - Anunturi masini sh - Sitemap - Contact -
Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC
Traducerea în limba română © 2006-2007 www.smf.ro