Informatii Auto - FORUM
 
Bine ai venit, Vizitator. Trebuie să te autentifici sau să îţi creezi un cont. Pagina principală | Ajutor | Caută | Autentificare | Creează un cont

Informatii Auto  |  Auto  |  Utile  |  Legislatie si Asigurari  |  Subiect: AMENDAT DE UN POLITIST CARE NU A FOST LA FATA LOCULUI- MA AMENDAT CA IA SPUS LUI 0 Utilizatori şi 1 Vizitator pe acest subiect.
Pagini: [1] Imprimă
Autor Subiect: AMENDAT DE UN POLITIST CARE NU A FOST LA FATA LOCULUI- MA AMENDAT CA IA SPUS LUI  (Citit de 9681 ori)
benga112
Newbie
*
Mesaje: 2


« : Martie 29, 2012, 08:18:44 »

 SE POATE UN PROCES VERBAL,, AMENDA CIRCULATIE  LOVII DE NULITATE , IN CAZUL IN CARE POLITISTUL NU A FOST LA FATA LOCULUI ?

Am fost amendat de un politist care nu se afla la fata locului la momentul depasirii neregulamentare: Mai exact ,veneam de la Cluj spre Abla   aproape de localitatea Sintimbru am incercat sa depasesc un  auto Mercedes - am intrat in depasire dar Mercedesul a marit viteza. Din fata sens opus venea o nasina  Cu nr. B - 00-SEN. Atrebuit sa frinez mai brusc si sa intru in coloana  mea de mers in spatele Mercedesului. Masina cu nr. De: B-00-SEN. A incetinit viteza dar foarte ofensat a intors si a venit dupa mine.  La vre-o 25 km  de aceasta depasire Am zarit in spatele meu- masina de SEN.  La iesirea din orasul Alba Iulia spre  Sibiu-Bucuresti  am fost oprit de un politist de la rutiera. Care  dupa ce ma oprit a mers la masina cu nr. de :B-OO-SEN. Sa intors la mine si mia zis ca am depasit neregulamentar.  pe raza com.Sintimbru.Am explicat situatia dar nimic. Mia facut proces verbal de contraventie de 280 lei si permisul suspendat 30 zile,  Conform  art.120, lit i si lit.j. Codul rutier Am explicat ca nu este asa. Am explica cum poate sa retina permisul cand nu vazuse ce sa intamnplat. Am scris si in procesul verbal Ca politistul nu a fost la fata locului. Si ca nu este asa. Am scris si numele unui martor care a vazut totul si sa orit in benzinarie si a spus politititului totul.
Eu stiu ca:  modalităţile de constatare a contravenţiilor

a) în cazul contravenţiilor continue, acestea pot fi constatate personal şi în flagrant, pe tot timpul desfăşurării lor, până la epuizare;
b) în cazul contravenţiilor instantanee, ale căror efecte se prelungesc în timp, acestea pot fi constatate de către agent personal, chair ulterior comiterii;
c) în cazul celorlalte contravenţii (continue sau instantanee) ale căror efecte nu mai sunt vizibile după consumare sau epuizare, o cutumă s-a format în sensul că agentul constatator, de vreme ce nu poate constata contravenţia ori efectele ei negative cu propriile lui simţuri, nu va putea aplica nici o sancţiune.
 In codul rutier mai scrie clar la

’Art. 109 - (1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac direct de catre politistul rutier, iar in punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei de catre politistii de frontiera.
(2) Constatarea contraventiilor se poate face si cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate si verificate metrologic, consemnandu-se aceasta in procesul verbal de constatare a contraventiei.
(3) In cazurile prevazute la alin. (2), procesul-verbal se poate incheia si in lipsa contravenientului, dupa stabilirea identitatii conducatorului de vehicul, mentionandu-se aceasta in procesul-verbal, fara a fi necesara confirmarea de catre martori.
(4) Forma si continutul procesului-verbal de constatare a contraventiei se stabilesc prin regulament.
(5) Contravenientul, cu exceptia persoanei juridice, poate achita, in termen de cel mult doua zile lucratoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contraventiei, jumatate din minimul amenzii prevazute de lege.
(6) Pentru amenzile contraventionale in cuantum de pana la 20 puncte-amenda, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumatate din minimul amenzii prevazute de lege.
(7) In cazul prevazut la alin. (6), agentul constatator elibereaza contravenientului chitanta reprezentand contravaloarea amenzii in care se mentioneaza data, numele si prenumele contravenientului, fapta savarsita, actul normativ care stabileste si sanctioneaza contraventia, numele prenumele si semnatura agentului constatator, nemaifiind necesara incheierea procesului-verbal de constatare a contraventiei daca nu se dispune si o sanctiune contraventionala complementara.
(Cool Amenzile privind circulatia pe drumurile publice se fac venit integral la bugetele locale. Amenzile cuvenite bugetelor locale se achita la Casa de Economii si Consemnatiuni - C.E.C. - S.A. sau la casieriile autoritatilor administratiei publice locale ori ale altor institutii publice abilitate sa administreze veniturile bugetelor locale, indiferent de localitatea pe a carei raza functioneaza acestea, precum si la ghiseul unic din punctele de trecerea frontierei de stat a Romaniei. O copie de pe chitanta se preda de catre contravenient agentului constatator sau se trimite prin posta organului din care acesta face parte, in termenul prevazut de lege.
(9) Prevederile prezentei ordonanate de urgenta referitoare la contraventii se completeaza cu cele ale Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, daca prin prezenta ordonanta de urgenta nu se dispune altfel."
Fiecare alineat al articolului de mai sus are o anumita particularitate si credem ca este bine sa fie cunoscute de catre cei interesati, mai ales sub raportul drepturilor ce sunt garantate partilor, indeosebi contravenientului, prin dispozitii clare si transante.
In alin. (1) se mentioneaza doua aspecte, primul are in vedere constatarea abaterii, care este de competenta politistului rutier iar al doilea invedereaza faptul ca acelasi politist rutier aplica si sanctiunea contraventionala. Principiul afirmat este clar, pentru abateri de la regimul circulatiei pe drumul public constatarea si sanctionarea acestora se realizeaza "direct de catre politistul rutier", iar in zona fasiei de frontiera de catre politistii de frontiera. Asadar, constatarea si aplicarea sanctiunii se fac direct de catre politistul rutier.
Ce inseamna aceasta mentiune? Agentul constatator are dreptul, prin lege, sa constate contraventia (aprecirea gradului concret de pericol pentru siguranta generala a traficului, modalitatea concreta in care s-a produs incalcarea, eventuale urmari sau posibile urmari, atitudinea celui in culpa fata de greseala savarsita, fapta depaseste limitele contraventiei si imbraca forma infractiunii, etc) si sa aplice sanctiunea corespunzatoare, mentionata ca atare in legea rutiera sau regulamentul de aplicarea al acesteia.
Politistul rutier are latitudinea sa aplice toata gama masurilor de sanctionare contraventionala inclusiv cele complementare pe care le aplica "direct", adica fara a avea nevoie de o anumita dispensa ori de a fi tinut de indeplinirea unui anume act premergator. In legislatiile altor tari, agentul constatator constata fapta. Atat. Aplicarea efectiva a sanctiunii este data in competenta judecatorului! Nu mai putin adevarat este si faptul ca, potrivit legii romane, oricine se considera nedreptatit de masura luata are dreptul de a o contesta iar aceasta contestatie este de competenta judecatoriei.
Constatarea directa a contraventiilor de catre politistul rutier implica si o alta explicatie, in sensul ca fapta imputata contravenientului a fost constatata nemijlocit de catre politistul rutier, fapta s-a derulat sub ochii, sub privirea acestuia si toate fazele contraventiei s-au consumat efectiv in prezenta sau in apropierea politistului rutier.
Cu alte cuvinte, fapta prin care a fost nesocotita o anume regula de circulatie, s-a consumat in apropierea locului in carea se afla politistul rutier sau efectul contraventional al incalcarii (oprire in loc nepermis, stationare in loc interzis, etc) este constatat post factum de acelasi politist rutier. Ca proba a faptei constatate, probabil ca, in curand se va utiliza un aparat de inregistrarea automata a situatiilor de acest gen astfel ca si asemenea incalcari vor primi ca dovada o inregistrare electronica.
Alin (2) al art. 109 (dupa noua renumerotare a articolelor din Ordonanta 195/2002) pune in legalitate contraventia constatata cu ajutorul unor mijloace de supraveghere electronice, mijloace care sunt etalonate, periodic verificate si a caror veridicitate, sub raportul obiectivitatii, este in afara oricarei banuieli.
Asadar, constatarea contraventiilor se poate face si cu aceste mijloace tehnice certificate sau omologate iar datele inregisrarilor sunt preluate pe suport prestabilit de hartie si in final sunt prezentate sub forma actului scris prin care se constata savarsirea contraventiei fixata pe suportul electronic de inregistrare al faptei.
De aceasta data constatarea este de ordin tehnic iar aplicarea efectiva a masurii sanctiunii contraventionale este de competenta celui care a fost indrituit sa verifice inregisrarile respective. In continuarea ideii de la alineatul (2), in cuprinsul alin (3) se afirma principiul intocmirii procesului-verbal de contraventie in lipsa autorului contraventiei constatate cu ajutorul unui mijloc electronic (radar, foto-robot, radar fix, aparat de supravegherea traficului in zona intersectiei sau in aliniament) si fara a fi necesara confirmarea faptelor de catre martori.
Este o precizare extrem de importanta deoarece, dupa regula per a contrario, in toate celelalte imprejurari in care contraventia este imputata unei persoane fara a fi aduse probe de sustinere sau documentare in varianta electronica, inregistrare si prelucrare electronica a unor probe biologice (etilotest), se impune sau se poate cere de catre persoana sanctionata, confirmarea de catre martori a imprejurarii imputate cu titlul de contraventie.
Pentru persoanele fizice se aplica principiul reducerii la jumatate a minimului amenzii prevazute, astfel ca acestea au la dispozitie doua zile lucratoare pentru a achita jumatate din minimul amenzii. Despre aceasta inlesnire politistul rutier constatator va face mentiune si in cuprinsul procesului verbal de constatare a contraventiei.
Revine in actualitate achitarea pe loc a amenzii stabilite. Alin. (6) precizeaza "pentru amenzile contraventionale in cuantum de pana la 20 puncte amenda, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumatate din minimul amenzii prevazute de lege". Aceasta inseamna ca practic, toate contraventiile la legea rutiera, care sunt consemnate in primele 4 clase de sanctiuni, se bucura de dreptul de a fi stinse, pe loc, prin achitarea a jumatate din minimul amenzii in mana agentului constatator. Reamintim ca potrivit art. 98 alin (4) clasele de sanctiuni sunt: clasa I = 2 sau 3 puncte amenda;
Clasa a II-a = 4 sau 5 puncte - amenda; clasa a III-a = de la 6 la 8 puncte-amenda; clasa a IV-a = de la 9 la 20 puncte - amenda.
Achitarea amenzii in regim ce inseamna jumatate din minimul amenzii, obliga agentul constatator la eliberarea unei chitante in valoarea sumei incasate in cuprinsul careia se mentioneaza: datele de identificare ale contravenientului; fapta comisa; numele si prenumele agentului constatator. Evident ca in atare imrejurare nu se mai intocmeste vreun document scris, respectiv proces-verbal de contraventie.
O exceptie de la regula instituita de art. 109 alin (6) este data de situatiile in care fapta savarsita atrage si aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exrcitarii dreptului de a conduce pe timp limitat.
Memorat
Pagini: [1] Imprimă 
Informatii Auto  |  Auto  |  Utile  |  Legislatie si Asigurari  |  Subiect: AMENDAT DE UN POLITIST CARE NU A FOST LA FATA LOCULUI- MA AMENDAT CA IA SPUS LUI
Schimbă forumul:  


Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.

- Home - Stiri auto - Promotii masini - Masini noi - Info Utile - Wallpapers - Anunturi masini sh - Sitemap - Contact -
Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC
Traducerea în limba română © 2006-2007 www.smf.ro